poniedziałek, 3 października 2011

505. Placek ze śliwkami




Fotki © z netu [Wiki i Thumblr]

Jesień to... intrygujące zapachy i odgłosy z kuchni – szykowanie zapraw na zimę, wysmażanie śliwek na powidła, zalewanie octem papryk w słoikach, dekowanie pokrojonych w plasterki ogórków z marchewką bądź gruszek w occie z goździkami, pieczenie prostych ciast z owocami sezonowymi... A najpyszniejszy w tym okresie jest placek ze śliwkami według przepisu mojej cioteczki, który podaję poniżej :-D

Na początek trzeba uszykować:
- wysoką blaszkę do pieczenia ciasta [24 x 36 cm]
- papier do pieczenia ciasta [należy wyłożyć nim blaszkę, a następnie pokryć papier cienką warstwą masła].

Na ciasto potrzebujesz:
½ kostki margaryny tortowej
2 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego

Wszystko razem połączyć.
Następnie do rozmieszanej masy dodać:

2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki wody

Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę.
Śliwki [1 kilogram] należy umyć, owoce przepołowić na pół i wyjąć pestki. Połówki śliwek trzeba układać na cieście, najlepiej miąższem do góry.
Na koniec trzeba przygotować kruszonkę:

½ kostki margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej

Posypać wyrobioną w rękach kruszonką ciasto ze śliwkami, oraz - dla smaku - garścią płatków migdałów.
Tak przygotowaną blaszkę z ciastem trzeba wstawić do piekarnika, który wcześniej należało rozgrzać do 180 stopni [jeśli kuchenka jest z termoobiegiem, to do 170 stopni]. Piec ok. 50 minut.

Smacznego! :-)

1 komentarz:

aulik pisze...

łał, smakowity przepis!
muszę zrobić ten placek w weekend :)
nie posypywałam nigdy śliwek migdałami, ale połączenie brzmi zachęcająco :)